неділю, 25 вересня 2016 р.

Комахоїдна рослина

Комахоїдна рослина з'їла пташку та гризуна 



У німецькому садовому розпліднику "Сомерсет" комахоїдна рослина непентес з'їла синицю. Працівник Ніґель Х'юїт-Купер побачив, як із глекоподібної пастки з травним соком стирчать крила.
— Був приголомшений, бо раніше квіти птахів не їли. Непентеси часто ловлять жаб, ящірок, мишей і щурів.
Є понад півтисячі комахоїдних рослин. Більшість ростуть у тропіках. Пристосувалися їсти комах, якщо у ґрунті бракує добрив.
— Рослини мають перевернуті вузькі "дзвіночки", схожі на глечики. Усередині — нектар. Комахи летять на запах, борсаються в липкій масі. За кілька днів рослина їх перетравлює. Скоріше за все, синиця хотіла дістати комаху, але впала і загрузла.
Пастки непентесів бувають від 2 см до півметра. "Кришка" із зубцями допомагає утримувати здобич, заодно накриває від дощу. На одній рослині можуть бути пастки двох видів: одні ловлять наземних комах, інші — крилатих. Перші ростуть при землі, другі вгорі.
— Усередину пасток відкладають яйця жаби. Рослина їх перетравлює. У деякі "дзвіночки" в тропіках звірки тупайя ходять у туалет. Сідають, як на унітаз. Живляться нектаром, заодно удобрюють рослину.
Невеликі комахоїдні рослини вирощують в оранжереях на продаж. Х'юїт-Купер 30 років продає венерину мухоловку. Її пастка нагадує капкан.
В Україні венерина мухоловка у вазоні коштує 130 грн. Непентес продають за 250 грн. Його підвішують, бо стебла звисають донизу.
— Підлеглі подарували на день народження венерину мухоловку. Росте кущем, листя як стрічки. На кінці кожного — велика пастка із зубцями, — каже киянка Анастасія Легенька, 43 роки. — Вичитала, що рослину можна годувати мухами. Спробувала — дійсно, хапає. Перетравлює їх п'ять днів. Але часто годувати не можна, бо це додаткове харчування. За п'ять разів пастка чорніє і відмирає. Якось 14-річний син навів друзів, бавилися із вазоном, доки була на роботі. Із 20 пасток половина пропали.

Немає коментарів:

Дописати коментар